nb_u37 AppleWatch

Apple visar klocka med perception

Teknikjätten Apple presenterade i början på veckan nya telefoner samt en ny så kallad "smart watch". Klockan kan både känna, pricka och mäta din puls.

11 september 2014

I tisdags presenterade giganten Apple sin största produktoffensiv sedan grundaren Steve Jobs död 2011. Helt nytt i portfolion är en så kallad smart watch kallad Apple Watch, som är fullspäckad med ny teknik:

Skärmen är perceptiv

Apple Watch har en så kallad ”Retina” högupplöst OLED-display, som använder minimalt med energi och är skyddad med repfritt glas. Mest intressant är dock en ny touch-funktion kallad Force Touch, som tack vare pyttesmå elektroder integrerade i den flexibla Retinaskärmen kan skilja på en lätt beröring och ett hårt tryck. Tekniken adderar en extra funktionalitet till klockans ikoner, men tills vidare är det upp till app-utvecklarna att utnyttja nyheten.

Ikonerna på skärmen är samlade i en cirkel. Genom att vrida på hjulet på sidan av klockan kan användaren zooma in och ut.

Klockan puffar dig på armen

I armbandsuret är det inbyggt ett litet linjärt ställdon – en motor – som skapar en känsla av beröring på armen – lite som att bli puffad på axeln – när t.ex. ett nytt meddelande tickar in. Du kan också skicka "puffar" till dina vänner som en hälsning eller du kan vidareskicka din puls till frun så att hon vet att du fortfarande lever.

Din puls övervakas

Baksidan av klockan är markerad av fyra små linser av safirglas som täcker sensorer som matar en pulsmätare med information. Sensorerna använder både infrarött ljus och fotodioder tillsammans med vanliga LED-dioder till att hålla koll på ditt välbefinnande.

Batteriet laddas via induktion

Inga fula kontakter har tillåtits bryta de polerade ytorna på Apple Watch. I stället laddas klockan med hjälp av induktion, där en strömkälla skapar ett elektromagnetiskt fält runt en spole. När den batteridrivna apparaten, t.ex. Apple Watch, placeras i fältet överförs elektrisk spänning trådlöst och laddar klockan i det här fallet. Till Apple Watch sätts strömkällan fast på baksidan av klockan med hjälp av en magnet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: