nb_u25 top

Polisen ansiktsskannar 100 000 festivalbesökare

Festivalbesökare på den årliga Download Festival i England var försökskaniner när polisen förra veckan försökte minska kriminaliteten med hjälp av ansiktsigenkänning.

17 juni 2015 av Karen Grubbe

Öl, musik och ansiktsigenkänning. Så såg formeln ut för förra helgens Download Festival i England. Här hade lokalpolisen placerat ansiktsskannrar på strategiska platser på festivalområdet.

Bilderna från ansiktsskannrarna jämfördes med kontinuerligt med kriminella från polisens databaser för att minska kriminaliteten på festivalen.

Ansiktet känns igen på punkter

Ett ansikte är unikt och definierat utifrån en rad drag såsom avståndet mellan ögonen, näsans bredd och käkens längd.

Ansiktsskannern definierar omkring 80 punkter i ansiktet och mäter avståndet mellan dem. Foto: Frank Boston/Shutterstock

Ansiktsigenkänning fungerar vanligtvis på det sätt att datorn först lokaliserar olika element som näsa, mun och ögon i ansiktet och definierar dem utifrån omkring 80 fasta punkter.

Datorn mäter därefter avståndet mellan punkterna och jämför måtten med motsvarande mått i en databas.

Första gången tekniken testas i England

Om skannrarna kunde se genom ansiktsmålning och piercingar har ännu inte avslöjats. Men systemen för ansiktsigenkänning har på senare år blivit avsevärt mycket bättre och korrigerar i dag för bland annat olika vinklar och ljusförhållanden.

Den engelska polisen har inte tidigare använt ansiktsigenkänning till att fånga brottslingar vid stora arrangemang. Men systemet har bland annat använts i USA vid musikfestivalen Boston Calling i kölvattnet på terrorattacken vid Boston Marathon i april 2013.

Försöket vid Download Festival har dock kritiserats på grund av att kriminaliteten inte var särskilt hög förra året. Då hade festivalen 120?000 besökare. Av dem arresterades 91 personer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: