Monitoring

Du kan inte gömma dig

Övervakning: Flera hundratals gånger dagligen blir din tele- og internetkommunikation registrerad. Det förs journal över varenda telefonsamtal vi för, eller sida på internet som vi besöker - vare sig vi vill eller ej.

19 februari 2014 av Erik Wied

Du blir konstant övervakad. En mobil, ett foto på en bilddelningssajt eller beställningen av en flygbiljett avslöjar en mängd information om dig - och informationen är inte alltid svår att få tag på. Visste du till exempel:

  • Att om du har ett medlemskort som ger dig rabatter hos en butikskedja så har företaget en fullständig överblick över dina inköp. De vet vilken typ av varor du köper mest och kan målinrikta erbjudanden till dig.

  • Att när du lägger upp ett foto på en bilddelningssajt som Instagram kan det följa med så kallade metadata som berättar var och när det är taget. Därmed kan alla se var du har varit.

  • Att din tv kanske tittar på dig - lika mycket som du tittar på den. Om tv:n är utrustad med en webbkamera kan hackare skaffa sig kontroll över kameran och följa med i vad du gör i soffan.

  • Att e-postmeddelanden kan snappas upp och läsas av t.ex. den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Och om du använder Googles Gmail kan dina e-postmeddelanden "läsas" av en dator, så att Google kan visa annonser som passar till de ord du skriver.

  • Att din bils registreringsnummer automatiskt kan fotograferas av förbipasserande polisbilar. Med ett nytt system av igenkänning av registreringsskyltar kan polisen genast se om bilen skulle vara stulen eller tillhöra efterlysta personer.

Läs vidare: Övervakning - vad kan man?

Läs mer om övervakning i Illustrerad Vetenskap nr 4. Som prenumerant på tidningen kan du hämta artikeln genom att klicka på knappen nedan.

Följ övervakningen

Nätet är fyllt med exempel på övervakning – och hur man försvarar sig mot den. I ett försök att visa omfånget av övervakning har den tyske politikern Malthe Spitz från De Gröna själv lagt ut upplysningar från sitt telebolag. Spitz bad att få ut den information som företaget hade om honom och utifrån det skapade han en sida där man timme för timme kan följa hans förehavande under ett halvår. Under alla de perioder där hans mobil var påslagen avslöjade den var han befann sig - i Berlin eller på resa genom landet.

Följ Malte Spitz liv på Twitter här.

Amerikanska forskare från University of California, Berkeley, har visat hur lätt det är att ta reda på var användarna av fotoappen Instagram har varit om de utöver foton delar d

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: