3D scanner

Ny skanner tar 3D-foton av tänderna

En ny 3D-teknik kan göra tandläkarnas arbete lättare, när de skall göra proteser till patienterna.

8 april 2010

En nyutvecklad teknik kommer snart att kunna göra det betydligt lättare och snabbare att få en tandprotes som passar helt exakt. Det säger forskare vid det tyska Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik i staden Jena.

Skall man i dag skaffa en tandprotes, måste man utrusta sig med rejält med tålamod. Man måste nämligen först ta ett bettavtryck av käken och sedan skapa gips- och vaxmodeller av tänderna, som därefter provas på patienten. Med den nya 3D-tekniken blir arbetsgången betydligt lättare. En optisk skanner förs in munnen på patienten och med mycket hög bildhastighet – en bild tas på bara 200 millisekunder – fotograferas varje tand i området ur flera olika vinklar, så att hela tandens yta och utseende kartläggs helt exakt.

På mycket kort tid registreras varje enskild tands ytprofil, och tandläkaren kan därefter med hjälp av ett speciellt datorprogram studera en detaljerad 3D-bild av tanden och käkområdet runt tanden. Den insamlade informationen kan därefter överföras till den maskin som tillverkar själva tandprotesen.

Det enda problemet med 3D-tekniken är att den kräver att patienten sitter helt stilla, för annars blir bilderna otydliga. Det första försöket visar emellertid att skannerns höga bildhastighet minskar risken för att det uppstår problem.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: