NB u01 elbil

Ny elektrisk superbil liknar en Batmobil

En ny elbil i lyxkategorin har sett dagens ljus. Prototypen liknar ett ufo och är full av avancerad teknik.

7 januari 2016 av Signe Sørensen

Precis som Tesla har företaget Faraday Future fått sitt namn efter en pionjär inom elektricitet – Nikola Tesla respektive Michael Faraday.

Det ser också ut som om Faraday tänker försöka skriva in sig i historieböckernas kapitel om elektricitet. Företaget har "stulit" många av Teslas bästa hjärnor för att utveckla Faradays första elbil. Och under årets första vecka avslöjade det bara 18 månader gamla företaget sin första prototyp för en superelbil: FFZero1.

Den utnämndes genast till konkurrent till Teslas Models S, men vid presentationen av FFZero1 avvisade vd:n för Faraday, Nick Sampson, att Faraday och Tesla skulle vara konkurrenter.

Det påståendet verkar dock inte ha påverkat omgivningen, och prototypen döptes snabbt till "Tesladödaren".

Ufo med hästkrafter

Tesladödaren liknar ett ufo, speciellt framifrån och kring sätet. Och den är fullpackad med högteknologisk utrustning och nytänkande.

Bilens förarsäte. Foto: Faraday

Det går till exempel kanaler genom karossen som låter luft från omgivningen passera igenom bilen, så att inte all luft måste pressas runt. Det här minskar luftmotståndet, samtidigt som batterierna luftkyls – helt naturligt.

Bilens bärande ram – chassit – kan anpassas efter ett antal mindre batterier som är hopkopplade. De seriekopplade batterierna är dessutom lättare att ladda upp och byta ut än ett enda stort batteri.

0–100 km/h på tre sekunder

Motorn har en prestanda på 1?000 hästkrafter och låter bilen accelerera från 0 till 100 km/h på tre sekunder, ungefär samma tid som Teslas Model S. Man behöver alltså inte sitta tillbakapressad i sätet i många sekunder under accelerationen förrän man flyger fram i bilens maxfart på 321 km/h.

Men Faraday Future meddelade att de för närvarande inte räknar med att sätta FFZero1 i produktion. Prototypen är mer tänkt som en sammansatt demonstration av all den teknik det 18 månader gamla företaget tänker använda i sina andra elbilar.

Precis som Tesla satsar Faraday med sin exklusiva design och läckra körupplevelse på konsumenter i den övre medelklassen och uppåt.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: