Cell phone

Mobilens 6 brister och hur vi rättar till dem

De nya mobilerna med en mängd funktioner är långt ifrån felfria. Läs här om de typiska felen, och hur mobilen blir bättre.

Mobiltelefonen har blivit var mans egendom, och i många länder finns det nu fler mobiltelefoner än det finns människor. Den enkla mobiltelefonen har utvecklats till en smartphone, som är en kombination av, PC, MP3-spelare, kamera och GPS.

Varje kvartal lämnar 100 miljoner nya smartphones de löpande banden i Fjärran Östern, och mobilen är på god väg att bli vår förstahandsdator.

Alla de nya funktionerna har dock även fått utvecklingen att gå i fel riktning på flera punkter. Mobiltelefonerna har nämligen blivit större och tyngre, de kostar lika mycket som bärbara datorer och batteriets livslängd är bara knappt ett par dygn. Lyckligtvis finns det snart bättre lösningar.

I framtiden kommer våra mobiler att kunna förstå vad vi säger, de kommer att bli mycket lättare och ha en skärm som kan fällas ihop och de kommer att ha blixtsnabb Internetuppkoppling. Läs här om vilka tekniska genombrott som krävs, innan vi kan köpa den felfria mobiltelefonen.

Ordbok

OLED: Organic Light-Emitting Diode är en ­teknologi, som ger en ultraskarp bild och som kan göra framtidens mobilskärmar böjliga

4G-LTE Advanced: Nästa generation av mobilt Internet med en teoretisk nedladdnings­hastighet av upp till en gigabit i sekunden.

Cloud-computing: Beräkningar kommer i ökande grad att ske i ”molnet” via nya, snabba Internetförbindelser på så kallade server farms.

Integrerat chips: Framtidens mobiltelefonprocessorer kan klara allt från ljud och bilder till GPS och trådlöst nät – i ett integrerat chips.

Superkondensator: Kondensatorer är en typ av ickekemiska batterier, som kan lagra stora mängder el med hjälp av material som grafen.

Voice Search: Röstigenkänningsprogram från bland annat Google kan snart g

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: