nb_u07 Samsung

Mobilen är en större skvallerbytta än din Samsung-tv

Samsungs röststyrda tv tjuvlyssnar tydligen när det snackas i vardagsrummet. Men du umgås dagligen med en långt värre skvallerbytta.

12 februari 2015 av Babak Arvanaghi

Samsung har under veckan fått hård kritik från konsumenter världen över, efter att det avslöjats att koreanernas röststyrda smart-tv tjuvlyssnar när du har privata samtal.

Men tv:n är långt ifrån den apparat du bör oroa dig mest för.

En modern, röststyrd smart-tv kan under vissa omständigheter spela in samtal i vardagsrummet. Foto: Peter Bernik/Shutterstock.

Se upp med Facebook och selfies

Säkerhetsexperter pekar på tre digitala skvallerbyttor som är värre än din tv.

1.   Facebook följer med i vilka webbplatser du besöker på internet - även när det inte är via Facebook. Du kan dock undvika denna övervakning genom att logga ut från Facebook när du inte är aktiv.

2.   När du tar (och delar) en bild med de flesta digitalkameror eller mobiltelefoner skapas det samtidigt en Exif-fil som ligger dold i bilden. Filen innehåller bland annat uppgifter om var bilden är tagen, och vilken enhet bilden är tagen med.

3.   Mobiltelefoner hittar signal med hjälp av en enda antenn och växlar till nya antenner när du förflyttar dig. Det knattrande ljud du kan höra i högtalarna när en mobiltelefon är för nära beror på att din telefon söker efter en antennsignal. Teleoperatörerna spårar signalerna för att på det sättet följa med i ditt rörelsemönster.

Upplysningar ges vidare

Informationen från ovanstående källor säljs vidare för användning till reklamfilmer, som på det sättet blir riktade till just dig.

I vissa fall kan de också vara av intresse för underrättelsetjänster:

Din dator kan hackas offline

Din dator är aldrig i säkerhet för hackare. De datorkunniga brottslingarna använder oftast nätet för att få tag på dina uppgifter, men nyligen har amerikanska forskare visat att de också kan få tillgång till dem även när du är offline. Hackarna kan läsa data utifrån den elektromagnetism som din dator skickar ut, så snart den är i gång.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: