Fabric antenna

Mobilantenn av tyg sys fast på jackan

En ny platt antenntyp kan sys fast på kläder för brandmän och räddningsarbetare, så att de blir lättare att hitta.

8 juli 2010

Vanligtvis sticker en antenn upp i luften för att fånga upp och sända signaler, men det finska företaget Patria Oyj har i samarbete med universitetet i Oulu i Finland utvecklat en ny typ av antenn, som är vävd och därmed helt platt. Antennen, som till exempel kan sys fast på tyg, liknar en helt vanlig och kraftig bit tyg, som dock är täckt av ett tunt genomskinligt skyddslager.

Ett av nyckelorden för det valda materialet har varit flexibilitet, för med en placering på till exempel en jacka måste antennen tåla att böjas utan att det går ut över funktionen. Textilantennen fick i slutet av 2009 sitt elddop, då den användes under ett telefonsamtal från utvecklaren i Finland till ESA i Nederländerna.

Antennen, som kan sända mobilsignaler och radio, kan till exempel sys fast i kläder som bärs av brandmän, räddningsarbetare eller soldater, vars position det kan vara livsviktigt att känna. Dessutom kan antennen sättas på kläder avsedda för till exempel skidåkare, som vill slippa bära på en större och ”hård” antenn av den typ som används för att hitta offer för till exempel laviner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: