nb_u36 doctor smartphone

Läkaren flyttar in i mobilen

Har du sovit tillräckligt? Hur många kalorier har du förbränt i dag? Och vad har du egentligen för blodgrupp? Nya Apple-prylar fokuserar på din hälsa.

4 september 2014 av Carsten Nymann

På tisdag får tusentals tekniknördar sin nyfikenhet stillad, när teknikjätten Apple presenterar sin nya serie av mobiltelefoner.

Men de skarpa skärmarna bleknar nästan i betydelse i jämförelse med de funktioner som Apple förväntas ha byggt in i hårdvaran.

Nya iPhone 6 får en rad funktioner som ska hålla uppsikt över ägarens hälsa, hantera journaler och recept samt hjälpa till att leva sunt.

Mobilen avslöjar cancer

Åtskilliga forskare och ingenjörer har de senaste åren arbetat mot vad vi skulle kunna kalla en "Dr. Smartphone".

På försöksstadiet har det utvecklats mjukvara och utrustning som kan skanna sig fram till hjärnblödningar, hitta infektioner i en droppe blod eller till och med kan få korn på cancerceller.

Apple kommer troligtvis i första hand vara lite mer blygsamma och koncentrera sig på att samla in hälsoinformation i den så kallade "Health"-appen.

Telefon får sällskap av klocka

Företaget har i en längre tid legat i förhandlingar med de amerikanska folkhälsomyndigheterna om utlämning och hantering av personliga, medicinska uppgifter.

Men precis vad den nya hårdvaran kommer vara kapabel till, blir först avslöjat under presentationen på tisdag.

Förväntningarna är att Apple tillsammans med sina nya telefoner kommer lansera en så kallad ”smart watch” – intelligent klocka – som även kan mäta puls och samla in data från t.ex. löprundan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: