nb_u39 iPhone

iPhone böjer sig för fysikens lagar

Apples nya flaggskeppstelefon iPhone 6 Plus anklagas för att böja sig i ägarnas ficka. Fenomenet tillskrivs simpel fysik: Mobilen är tillverkad av lätt och mjuk aluminium.

24 september 2014 av Carsten Nymann

Ägare av Apples nya mobiltelefon iPhone 6 kan riskera att stifta bekantskap med ett begrepp inom fysiken kallat Mohs hårdhetsskala, som handlar om materialers hårdhet.

Under veckan har det framkommit att den knappt 123 kvadratcentimeter stora Plus-utgåvan med en skärm på 5,5 tum kan riskera att böjas på mitten om den placeras i en tajt byxficka.

Problemet tillskrivs simpel fysik: iPhone 6 Plus är endast 7,1 mm tjock, och elektroniken är förpackad i en förhållandevis mjuk metall, nämligen bearbetad aluminium.

I en video på bloggen Unbox Therapy demonstrerar iPhone-ägaren Lewis Hilsenteger, hur lätt han kan böja en iPhone 6 Plus

Aluminium är lätt att forma

Mohs hårdhetsskala, som utarbetades 1824 av den österrikiske mineralogen Friedrich Mohs, används för att identifiera materials hårdhet och här får aluminium endast 2,5-3 av 10, där 10 är det hårdaste.

Fördelen med aluminium är att det väger mycket lite och är mycket duktilt - vilket betyder att metallen förhållandevis lätt kan formas. Två egenskaper som är avgörande för att iPhone 6 ser ut som den gör.

Solid telefon är tre gånger så tung

En hårdare metall skulle medföra en mer hållbar telefon men det skulle kosta både vikt och design. Som exempel kan nämnas Apples egen iPhone 4, vars ram är tillverkad i rostfritt stål.

Rostfritt stål ligger omkring 6 på Mohs hårdhetsskala men väger nästan tre gånger så mycket som aluminium och går inte att forma lika lätt till runda hörn och mjuka kurvor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: