Holoflex

Framtidens telefon är böjbar och visar 3D

Kanadensiska ingenjörer har skapat en prototyp av en smartmobil som banar väg för nästa generation av mobiltelefoner.

10 maj 2016 av Babak Arvanaghi

Skärmen går inte sönder, telefonen buktar inte märkligt i fickan och displayen visar 3D – utan att man behöver ha 3D-glasögon.

Kanadensiska ingenjörer har utvecklat en flexibel och holografisk smartmobil som har fått namnet Holoflex. Enligt utvecklarna är telefonen den första i sitt slag.

Fiskögon skapar 3D

Själva telefonen är tillverkad i flexibel plast medan skärmen är en papperstunn OLED-skärm. Det gör att telefonen kan böjas på sätt som i andra fall helst skulle förstöra andra smartmobiler.

I grund och botten rör det sig om en vanlig pekskärm med en Full HD-upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Men skärmen är klädd med en millimetertunn film som består av 16 000 fiskögonlinser.

De många små linserna gör att det verkar som att bilden poppar upp ur skärmen. De gör det också möjligt att se bilden från olika vinklar.

Styr genom att böja telefonen

3D-skärmen har dock sitt pris. Fiskögonlinserna minskar upplösningen avsevärt. I stället för Full HD-upplevelsen får användaren nöja sig med 160 x 104 pixlar.

Trots de gryniga bilderna är motiven på telefonen tydliga. Och i takt med att skärmupplösningarna ökar blir hologramskärmarna också bättre.

Som grädde på moset kan Holoflex styras genom att man böjer telefonen. I ett spel som exempelvis Angry Birds spänns slungan genom att man böjer telefonen och släpps genom att man rättar ut den igen.

Se hur telefonen fungerar i videon ovan artikeln.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: