Google Voice Search

Fel: Svåranvända, små tangentbord

24 oktober 2011

Intelligent mjukvara förstår vad du säger

Mobiltelefoner är besvärliga att skriva på. Knapparna är pyttesmå, och det tar lång tid att stava sig genom texten, när man till exempel vill skriva ett mejl eller söka på vissa ord eller meningar.

Det är mycket snabbare och lättare att bara tala till mobilen än att använda det lilla virtuella tangentbord som de flesta smartphones har. Röstigenkänning håller på att få sitt genombrott, för tekniken bakom den utvecklas med stormsteg.

Redan i dag är det möjligt att använda Google Voice Search att söka med sin smartphone på nätet med. Den har tillgång till 25 olika språk. Man uttalar bara de ord man vill söka på, så sänder Google sökresultaten tillbaka till skärmen.

Mobilen måste bli bättre på talspråk

Detta fungerar ganska bra, men det finns plats för förbättringar. Framför allt måste mobilen bli bättre på att förstå talspråk, så att man kan använda sig av hela meningar på samma sätt som när man talar till en annan människa, men så långt har teknikerna ännu inte kommit.

Tekniken för bildanalys blir också allt bättre, så att datorn kan räkna ut vad motivet föreställer på bilder tagna med mobiltelefonens kamera. Det blir alltså möjligt att få information om saker i närheten, utan att man behöver knappa in något alls.

Även här har Google tagit de första, små stegen med applikationen Goggles, som kan känna igen en bild av till exempel en byggnad och söka på den.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: