Samsung flexible phone

Fel: Skärmen är för liten

24 oktober 2011

Organiska dioder gör skärmen vikbar

Mobiltelefonen används mer och mer till att surfa på Internet med, och ett problem är att skärmen är så liten. De flesta webbsidor är gjorda för att vara snygga på en stor skärm med hög upplösning, och det harmonierar dåligt med att mobilen i framtiden blir den enhet som vi framför allt använder för att gå in på nätet med. Hjälpen är dock nära, för skärmen blir snart flexibel, så att den kan vikas eller rullas ihop.

Redan nu använder vissa mobiltillverkare OLED-skärmar, som har klara färger, snabb responstid och låg strömförbrukning i förhållande till LCD-skärmar. Samsung har redan demonstrerat böjbara skärmar. De kan användas i mobiltelefoner, som kan fällas ut och därmed få en skärm som är dubbelt så stor som man hittills är van vid på smartphones.

Redan från mitten av 2012 kommer Samsung att massproducera de böjliga skärmarna, och det är bara början på displayrevolutionen. Inte långt därefter kommer de ultratunna, flexibla skärmarna nämligen att kunna rullas ihop hårt, så att man kan dra ut en stor, beröringskänslig skärm ur sin mobiltelefon, när man vill surfa på nätet, titta på fotografier eller se en film.

Andra forskare experimenterar med att utesluta skärmen helt och i stället utrusta mobilen med en liten projektor, som kan åstadkomma en stor bild på en lämplig yta, till exempel en vägg i närheten. Längre fram i tiden kommer holografisk projektion, så att mobilen kan frambringa levande bilder i tre dimensioner, som man kan se i science fictionfilmer som Star Wars.

Böjlig skärm med hög bildkvalitet

I en OLED-skärm frambringas bilden av organiska molekyler, som lyser upp i färg, när man kopplar på ström. Det ger klara färger och låg strömförbrukning. Nu kan elektroderna göras böjliga, så att skärmen blir flexibel.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: