nb_u10 Eye scanning phone

Kina-mobil slår Apple: Först med ögonskanner

Medan skanning av fingeravtryck fortfarande är bland höjdpunkterna i de nya mobilerna från Apple och Samsung går kinesiska ZTE ett steg längre och introducerar ögonskannrar.

5 mars 2015 av Carsten Nymann

I den mobila forntiden för tio år sedan låste du upp din mobiltelefon genom att trycka in en fyrsiffrig kod. I dag läser telefoner som iPhone från Apple själv ditt fingeravtryck.

Är det upp till Apple-konkurrenten, den kinesiska producenten ZTE, kommer det imorgon vara tillräckligt att kasta en blick på mobilens skärm så kommer den ge tillträde till alla sina funktioner.

ZTE har just introducerat den nya modellen Grand S3 på den kinesiska hemmamarknaden, och mobilens frontkamera kan känna igen din blick genom att skanna de små blodkärlen i ögat.

Apple bara ryktas hänga med

Mönstret av fina blodkärl är enligt företaget bakom skanningstekniken EyeVerify lika unika som fingeravtryck, och mobilen låter inte sig luras av en bild av ägarens ögon.

Då kameran i telefonen endast fokuserar på de tydligaste mönstren, kommer fortfarande kunna låsa upp mobilen om en förkylning eller en blöt kväll på stan har gett dig blodsprängda ögon.

Rykten har tidigare kopplat ihop både Apple och koreanska Samsung, som precis har lanserat sin nya flaggskeppstelefon Galaxy S6, med ögonskanner-teknik.

Apple-konkurrenter skannar iris

Här har det dock varit tal om så kallade iris-skannrar som analyserar regnbågshinnans komplexa mönster, och hittills har varken Apple eller Samsung uttalat sig om tekniken.

I gengäld har både kinesiska Viewsonic och japanska Fujitsu presenterat iris-skannrar som påstås kommer att introduceras i mobiltelefoner inom kort.

Glöm Apple – alla apparater kommer skanna dig

I framtiden kommer långt fler apparater än Apple-mobilen kunna känna igen dig, och dina ansiktsdrag kommer användas till allt från polisarbete till riktad reklam.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: