DNA musikvideo

Microsoft lagrar musikvideo på en dna-sträng

I framtiden blir det möjligt att spara exempelvis foton, dokument och e-böcker på dna-strängar. Redan nu har forskare från Microsoft lyckat lagra 200 MB data på konstgjord dna.

14 juli 2016 av Karine Kirkebæk

Glöm allt om USB-minnen och hårddiskar. I framtiden kan du spara dina semesterbilder och jobbdokument på en dna-sträng.

Det låter kanske märkligt men tekniken har fördelar som vanlig hårdvara inte kan konkurrera med.

20 gånger mer data

I april köpte Microsofts forskningsavdeling, Microsoft Research, 11 000 konstgjorda dna-molekyler från företaget Twist Biosciences. Det skriver ScienceAlert.

I förra veckan förkunnade it-jätten Microsoft att de har satt rekord i att spara 200 megabyte på en konstgjord dna-sträng.

Det är 20 gånger mer data än det tidigare rekordet.

Det var på en dna-sträng av de nyinköpta molekylerna som forskarna från Microsoft bland annat lyckades spara bandet OK GO:s musikvideo “This Too Shall Pass”:

Fördelarna med dna

Det kan verka onödigt att börja lagra data å organiskt material. Men till skillnad från hårddiskar, Blu-Ray-skivor och i stort sett all annan nuvarande lagringsteknik så förbli dna intakt och läsbar i 1 000 till 10 000 år.

Ut över musikvideon lyckades forskarna även spara några andra saker på dna-strängen:

200 MB kan låta lite när en standard-iPhone exempelvis kan lagra 16 000 MB. Men dna kan bli den perfekta lagringsenheten eftersom den håller så länge – speciellt den konstgjorda.

Forskarna medvetet lagrat böcker och musikvideor för att visa att vi med hjälp av dna kan lagra vår kultur i tusentals år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: