Mursten af blod

Tegelsten av blod ska rädda världens fattiga

Blod från slaktade kor kasseras i litervis varje gång ett djur slaktas. Enligt en brittisk arkitektstudent är det onödigt – blodet kan i stället användas till att tillverka billiga murstenar i fattiga delar av världen.

1 juli 2015 av Babak Arvanaghi

Varje gång en ko slaktas går 30 lite blod till spillo. Blod, som enligt britten Jack Munro, bjuder på praktiska användningsmöjligheter.

Det mesta av kon används redan till olika ändamål: Huden blir läder, köttet äter vi, mjölken dricker vi och i stora delar av världen används kor fortfarande för tungt arbete.

Trots det är Jack Munros projekt banbrytande. Den brittiske arkitektstudenten har nämligen tagit fram en formel som gör det möjligt att tillverka tegelstenar av det blod som i dag kasseras. Och det gäller blod från alla slags djur.

Här är receptet på tegelsten av blod:

  1. Blodet blandas med ett antikoagulerande ämne som ser till att det inte stelnar omedelbart.

  2. Ett konserveringsmedel blandas i så att blodet inte möglar.

  3. Vatten och sand tillsätts innan blandningen hälls i formar.

  4. Massan bränns vid 70 grader Celsius i en timme. Det får blodets proteiner att koagulera – och den tegelstenen är klar.

Tegelsten av blod ska hjälpa världens fattiga

Jack Munro hoppas att tekniken ska göra det billigare att tillverka byggmaterial i fattiga delar av världen. På sikt kan blodstenen – som är vattentät – konkurrera ut stenar av lera, som i dag används i stor skala.

Det är faktiskt inte bara tegelsten som genomgår en snabb utveckling – även andra byggmaterial håller på att förändras och får nya egenskaper som är till glädje för världens befolkning. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: