Tutankhamuns mask

Smyckestenar från jordens skattkammare

Ädelstenar har i flera tusen år fascinerat människan och fört med sig både glädje och sorg. Ovanliga såväl som vanligare stenar är produkter av jordens krafter, och enorma summor spenderas på att hitta och slipa bland annat rubiner, safirer och diamanter.

28 april 2010

Från Vetenskapens Universum: Smyckestenar är en beteckning för de stenar som man använder för utsmyckning i en eller annan form. Därför finns det ingen exakt definition av vilka mineraler som ingår i gruppen av smyckestenar. Säkert är dock att sällsynta och dyrbara mineraler, som kan slipas och infattas i smycken, är en eftertraktad vara. Jakten på skatterna från jordens inre har utlöst flera krig, och i synnerhet diamanter har haft ett stort inflytande på många filmer, sånger och minnesvärda citat.

De kanske mest kända och värdefulla ädelstenarna är diamant, safir, rubin, smaragd, akvamarin och topas. En dyr ädelstens vikt anges i viktenheten karat. En karat motsvarar 0,2 gram. Karat kan även användas som uttryck för halten av guld i en legering, men denna enhet skall alltså inte förväxlas med viktenheten karat.

Smyckestenar har varit kända i flera tusen år. Bland annat har flera värdefulla smycken hittats i den egyptiske faraon Tutankhamuns grav från cirka 1300 f Kr. Hans guldmask pryds av obsidian och kvarts.

Genom tiderna har några av de mest kända smyckestenarna – framför allt diamanter – omgärdats av mystik. Den kända och värdefulla blå Hopediamanten köptes till exempel av en fransk ädelstenshandlare, som 1669 sålde den till den franske kungen, Ludvig XIV. Stenen, som påstods ha en förbannelse vilande över sig, vägde cirka 112 karat, innan kungen lät slipa om den.

Senare, under franska revolutionen 1792, stals stenen. Sedan dess har diamanten slipats om igen, och väger nu 45,52 karat, och den har bytt händer många gånger. Den siste ägaren, Harry Winston, donerade 1958 stenen till Smithsonian Institution i USA. Winston trodde inte på förbannelsen och skickade diamanten med posten i ett helt vanligt, brunt kuvert.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: