Plastik teaser 1/2015

Plast lagar hål på egen hand

Två vätskor som är inbyggda i den nya plasten ser till att ett hål lagas. Det är praktiskt i exempelvis bilrutor, satelliter och proteser. Se den självreparerande plasten laga hålet från en patron i det här videoklippet.

15 december 2014

Stenskottet reparerar sig själv

Du kör på motorvägen i full fart. Plötsligt flyger det upp några småstenar från asfalten från lastbilen som kör framför dig och en av de hårda stenarna träffar rutan och du får ett stenskott.

Men det finns ingen anledning till irritation över en dyr framruta som måste bytas ut – rutan är nämligen gjord av ett starkt genomskinligt plastmaterial som på egen hand kan laga hål och repor på några få minuter. Efter en kort kaffepaus på en rastplats är du redo att köra vidare med en hel framruta och den nya plasten har härdats tre timmar efter det att du fick stenskottet.

Scenariet är inte verklighet ännu, men enligt forskarna från University of Illinois, USA, dröjer det inte länge innan exempelvis bilrutor, höftproteser och satelliter kan laga sig själva efter en skada och göra besvärliga reparationer överflödiga.

Ny plast lagar 100 gånger bättre än föregångarna

Forskarna har utvecklat en prototyp av ett plastmaterial som med hjälp av två inbyggda kanaler, fyllda med speciella vätskor, kan fylla centimeterstora hål och revor med ny plast. Den nya metoden kan laga skador som är hundra gånger större än vad tidigare metoder har kunnat.

Självreparerande plast är en hit i rymden

Du kan läsa mer om hur de nya plastmaterialet kan användas för att laga hål i allt från satelliter till benproteser i vår artikel nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: