nb_u33 sovmask

Byt tidszon innan du går ombord på planet

Nu kan du börja ställa om din inre klocka i god tid innan du ska resa till exempelvis Nordamerika eller Asien, så slipper du jetlag.

13 augusti 2015 av Jesper Bindslev

NeuroOn är en nyutvecklad mask som hjälper dig att lösa sömnproblem när du reser mellan olika tidszoner.

Masken är trådlöst kopplad till en app i din smartmobil, och här knappar du in din destination och avresetidpunkt några dagar före resan. Därefter berättar appen för dig när du ska gå ut i ljuset eller ta en kort tupplur för att på bästa möjliga sätt anpassa dig för den tidszon du ska resa till.

Masken härmar soluppgången

Ombord flygplanet tar du på masken innan du lägger dig att sova. Masken har inbyggda sensorer som mäter ögonrörelser, hjärnvågor och kroppstemperatur samt annan data som avslöjar hur djupt du sover.

Neuron-masken.

I god tid innan landningen börjar masken väcka dig med hjälp av ljus som långsamt blir starkare. Ljuset lurar hjärnan att tro att det är på väg att bli morgon, och NeuroOn-masken väcker dig dessutom på den tidpunkt i en sömncykel där du naturligt sover ytligast.

Påverkar hjärnans melatoninproduktion

Med den milda väckningen undviker du att känna dig groggy de första minuterna efter att du har vaknat och får optimal effekt av din sömn. Ljusterapin påverkar direkt tallkottskörteln i hjärnan, där sömnhormonet melatonin produceras.

Utöver att bota jetlag kan NeuroOn-masken också hjälpa mot sömnproblem i vardagen. Appen kan till exempel hjälpa att behandla sömnlöshet utifrån de kunskapar som den samlar in om ditt sömnmönster.

Sömnproblem kan skada hjärnan

Ny forskning visar att dålig sömn sätter varaktiga spår i hjärnan, vilka kan mätas med skanning. Läs mer om hur viktig sömnen är för oss i artikeln "Dålig sömn äter upp din hjärna".

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: