Varför knäcks kex så lätt i paketet?

När jag öppnar ett paket kex, är det ofta många som är trasiga, även om jag inte tappat dem. Vad är förklaringen?

1 september 2009

Hittills har man ansett att det beror på stötar under transporten. Faktum är emellertid att fenomenet nyligen undersökts vetenskapligt. Med hjälp av avancerad laserteknik, så kallad interferometri, har en brittisk forskare tittat på ytan av nybakade kex. Det visade sig att de under avkylningen tar upp fukt i kanten, vilket får dem att utvidga sig. Samtidigt torkar de ut i mitten och drar sig samman där. Dessa inre spänningar leder till att det kan uppstå oerhört små och ofta helt osynliga brottlinjer i kexen, vilket gör dem känsliga. När kexen sedan packas och transporteras, finns det en klar risk för att de går sönder oavsett hur varsam hanteringen än är. Mot bakgrund av den nya forskningen hoppas tillverkarna framöver kunna skapa det helt perfekta brottfria kexet – kanske genom att baka det under längre tid på svagare värme.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: