Varför ger rödvin blå tänder?

Varför får man blålila tänder av rödvin, och varför är det skillnad på hur utsatt man är för att få det?

1 september 2009

Många tycker om att dricka ett glas rödvin till en god middag, men de välsmakande dropparna har den föga tilltalande bieffekten att de ofta efterlämnar en blåaktig färg på vindrickarens tänder. Det är en grupp av kemiska föreningar kallade polyfenoler, som bland annat finns i skalen på vindruvor, som är ansvariga för den tillfälliga missfärgningen. När man kastar en blick runt middagsbordet, är det emellertid inte alla som kan visa fram lika blå rödvinständer. Det beror på skillnader i sammansättningen av vår saliv, visar försök utförda av en forskargrupp på Salivary Research Unit vid King’s College i London. Människans saliv innehåller en blandning av olika proteiner och salter, som hjälper till att hålla munnen frisk och sund. Forskarna kom fram till att en stor mängd i saliven av proteiner rika på aminosyran prolin gör emaljen mer mottaglig för den blå färgen från polyfenolerna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: