Varför blir man törstig av choklad?

Jag blir torr i munnen, när jag har ätit en bit choklad. Finns det någon fysiologisk förklaring till det?

1 september 2009

Det finns flera olika teorier om varför många känner sig törstiga, när de ätit choklad i någon form. En förklaring är att delar av munhålan täcks av ett fettlager från chokladen, och att detta hindrar saliven från att komma till. En besläktad teori är att chokladen påverkar salivproduktionen negativt genom att kemiskt eller fysiskt blockera salivkörtlarna. En tredje teori talar för att det i mörk choklad finns ett antal bittra ingredienser, som gör oss törstiga. Anledningen är att de får slemhinnornas yta att dra sig samman och torka ut.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: