Hvorfor bliver æbler brune?

Varför blir äpplet brunt?

Kanske känner du till husmorsknepet att droppa citronsaft på äppelklyftorna så att de inte blir bruna och trista. Men varför ändrar äpplen färg när du tar bort skalet?

13 april 2015

Äpplen skyddar sig med färgförändring

Äpplen innehåller ämnen, så kallade fenoler, som skyddar mot mögel och bakterier.

När äpplet skadas eller delas utsätts fenolerna för luftens syre. Ett enzym i äpplet som kallas polyfenoloxidas förenar fenoler och syre till det bruna pigmentet melanin, som skyddar fruktköttet mot bakterier.

Citronsyra hämmar polyfenoloxidas aktivitet. Därför blir äppelskivor inte bruna om man droppar citronsaft på dem.

Historien om blommor och bin - och äpplen

Att vi överhuvudtaget kan sätta tänderna i äpplen och andra frukter beror på en känd insekt, nämligen biet.

I jordens barndom fortplantade växter sig genom att skicka i väg sporer med vinden, men vid något tillfälle uppstod ett partnerskap mellan bin och växter.

Många växter utvecklade färgstarka, doftande blommor med söt nektar för att locka till sig flest bin. Sedan vidareutvecklade blommorna sig till att även bli frukter, som t.ex. äpplen.

Läs den fascinerande historien om blommorna och bina här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: