Varför äter man alltid stark mat i tropikerna?

Varför är det så att det är vanligt att äta stark mat i varma områden?

1 september 2009

En orsak till att stark peppar och liknade är så vanliga i tropikerna är att kött och andra matvaror snabbt blir förstörda. Den starka smaken av chilipeppar kan effektivt kamouflera all antydan till dålig smak i maten. Det finns även de som menar att stark chili verkar bakteriedödande – en stor fördel i ett varmt klimat. Till detta tillkommer att capsaicin, som är den aktiva delen i chilipeppar, stimulerar produktionen av magsaft, saliv och slem. Det ökar aptiten i ett klimat som annars fungerar aptithämmande. Ämnet höjer även kroppstemperaturen så att man börjar svettas och därmed blir avkyld.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: