Varför smakar flygplansmat trist?

Varför är flygplansmat så trist?

Det kan vara en utmaning att packa upp flygplansmaten och få plats med alltihop. Smaken är däremot ingen större utmaning. Varför är flygmat så trist?

17 september 2015

Flygplansmat förlorar smak upp i luften

Det låga trycket i kabinen får våra smaklökar att förlora sin känslighet. På en flyghöjd på cirka elva kilometer är trycket och syreinnehållet lika lågt som uppe på ett 2?000–2?400 meter högt berg.

Trycket får smaken av salt och socker att falla med 20–30 procent, medan sura och bittra smaknyanser registreras som normalt i munnen. Därför kryddas flygplansmaten extra mycket, för att kompensera för förlusten av smaker.

Ta tåget och slipp flygplansmaten

Höghastighetståg gör stora framsteg över hela världen och är ett reellt alternativ till att flyga. Dessutom smakar maten helt normalt. Läs mer i artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: