Artificial chicken

Syntetiskt kött smakar och känns som kyckling

En forskare har utvecklat kycklingkött, som framställs av sojabönor.

19 juli 2010

Matvaror som innehåller sojabönor är bra för hjärtat, men bönorna är svåra att passa in i västvärldens kost. I framtiden får vi dock möjlighet att inta sojabönor, när vi äter kyckling. Vid University of Missouri i USA har professor Fu-Hung Hsieh utvecklat konstgjort kycklingkött framställt av sojabönor.

Att få något att smaka och se ut som kyckling kräver bara tillsats av rätt smak- och färgämnen, vilket man tidigare sett, men Fu-Hung Hsieh har gått steget längre och har kopierat fiberuppbyggnaden i kycklingkött. Därför kommer den nya produkten inte bara att smaka och se ut som kyckling, utan känslan när man tuggar kommer också att vara densamma som när man tuggar på kycklingkött. Även när det konstgjorda köttet skärs eller rivs loss, kommer det att upplevas som om det rör sig om riktig kyckling.

Sojakycklingen har Fu-Hung Hsieh framställt med hjälp av sojaproteinisolat från avfettat sojamjöl. Isolatet och tillsatsämnen genomgår en process, i vilken man tillsätter vatten, kokar och sedan tryckbehandlar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: