Hur gör man matolja?

Hur gör man matolja?

Hur pressar man olja ur oliver och majs?

24 september 2015

Matolja pressas ur frön och kärnor

Matolja tillverkas antingen via varm- eller kallpressning av oliver, solrosfrön, rapsfrön, majs eller liknande. Kallpressning ger den mest smakfulla oljan och görs genom att pressa kärnor eller frön utan uppvärmning.

Frömassan som återstår efter kallpressningen kan värmas upp till cirka 100 grader Celsius och pressas en gång till. Varmpressning ger en högre avkastning av oljan, men i gengäld måste oljan rensas från orenheter, däribland smak- och färgämnen som uppkommer vid uppvärmningen.

Oljan pressas ofta ur hårda frön med en skruvpress. Fröna hälls i en tratt och ned i en skruv där oljan pressas ut och droppar därefter från skalen.

Olja förvandlade provinsiell stad till metropol

Leptis Magna i Romarriket framställde så mycket olja från de kringliggande olivlundarna att staden utvecklades till en metropol. Läs mer i artikeln "Romarrikets oljeäventyr":

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: