Galls on Patagonian beech tree

Jästbollar gjorde det möjligt att brygga öl

DNA-analyser visar att jästen i nutidens lageröl härstammar från Sydamerika.

2 april 2012

Lager är i dag en av världens mest producerade alkoholhaltiga drycker. Trots det är det först nu som en grupp forskare under ledning av New University i Lissabon har kommit fram till varifrån lagerölets effektiva ingrediens, jästen, kommer.

Lager är ett klart öl, som kan jäsa under svala förhållanden, och det uppfanns av bayerska munkar på 1500-talet. Fram tills dess hade européerna tillverkat varmjäst öl, som är en kraftigare öltyp.

Hemligheten bakom lagerölet är en särskild typ av jäst, som visade sig ha bättre egenskaper än de gamla jästsorterna. Efter att forskarna hade gått igenom europeiska jästsamlingar och vetenskapliga artiklar samt samlat in olika typer av jäst, stod det klart att den effektiva lagerjästen inte kommer från Europa.

Först då argentinska forskare tillkom hände något. De hittade nämligen en naturligt växande vildjäst i en patagonsk bokskog, och den visade sig matcha den jäst som hade dykt upp i de bayerska ölkällarna.

Jästen Saccharomyces eubayanus bildar så kallade gallor på bok, och den är så aktiv att gallorna spontant börjar jäsa. DNA-analyser har visat att den är till 99,5 procent identisk med den jäst som i dag används i lageröl. Forskarna tror att jästen följde med då européer började segla mellan Sydamerika och Europa på 1500-talet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: