Hot food

När uppfanns varm mat?

När fick människan varm mat på menyn? När började vi steka maten?

30 september 2014

Forskarna räknar med att människan lärde sig att använda eld omkring 800 000 år f Kr. Kött var redan då en del av kosten och har sannolikt varit det sedan urminnes tider.

Någon gång mellan 800 000 och 300 000 år f Kr började man steka kött över eld. Upptäckten har troligen skett av en slump, när en klumpig urtidsman tappat ett köttstycke i elden. Innan han hann ta upp det igen hade det stekts. Det stekta köttet var både lättare att tugga och smakade säkert bättre än han var van vid.

Tecken på stekning av kött över öppen eld

Nyligen har arkeologer i Storbritannien gjort ett fynd, som kan vara ett av de tidigaste tecknen på stekning av kött över öppen eld. I Wiltshire i södra England har forskarna grävt ut stenyxor, djurben och inte minst träkol, som vittnar om bruket av eld. Fyndet är daterat till mellan 250 000 och 300 000 år f Kr.

Först långt senare lärde människan sig att koka vatten och värma mat i krukor. De äldsta lerkrukorna för det ändamålet har hittats i Japan och de anses vara omkring 13 000 år gamla.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: