Hur tillverkar man sockervadd?

1 september 2009

Spunnet socker består inte av något annat än socker och färgämnen, och det är synnerligen enkelt att framställa, om man har rätt sorts maskin. I mitten av maskinen häller man socker i en skål som värms upp, så att sockret övergår från kristallin till flytande form. När skålen roterar, tvingas det flytande sockret genom en rad ganska små hål. Så snart sockret kommer i kontakt med luften kyls det ned och blir poröst. Det får inte tid att kristallisera fullständigt igen utan bildar i stället de långa, välkända sockertrådarna. I byttan runt skålen med flytande socker samlas trådarna längs kanten. Om man sticker ned en pinne längs kanten, fastnar sockertrådarna på pinnen, och man har ett spunnet socker redo att ätas. Häller man vatten över en pinne med spunnet socker, löses sockertrådarna omedelbart upp, och man kan se att alltihop består av två matskedar socker.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: