Hur gör man pulverkaffe?

Jag har hört att pulverkaffe tillverkas genom frystorkning, men hur går det till, och vilka andra livsmedel kan man frystorka?

1 september 2009

För att framställa pulverkaffe eller ”instant coffee” brygger man först vanligt kaffe vid mycket hög temperatur. Temperaturen ger ett högt innehåll av smak- och aromämnen. Därefter indunstas kaffet så att det blir mycket starkt. Nästa fas är en stegvis nedfrysning. Först avkyls kaffet så mycket att det blir till ett slags issörja. Denna göres sedan porös genom att man blåser in kväve och koldioxid i den. Därefter fryses kaffet ned till minus 50 grader. Kaffet består nu av flagor, som påminner om stora chokladbitar. Flagorna krossas, och med hjälp av stora fläktar skapar man en luftström, som gör att isen förångas. Vattenångan i den iskalla luften sätter sig som is på stora kondensatorer, och kvar blir bara det granulat som vi till vardags känner till som Nescafé eller pulverkaffe. Frystorkning är en dyr teknik, eftersom den kräver stora mängder energi, men den innebär även stora fördelar och används därför i ökande omfattning, inte bara till kaffe utan även till kryddor, soppor och färdigrätter. Några av fördelarna är att vitaminer och mineraler bevaras, och att cellstrukturen förblir intakt, så att ytan på till exempel grönsaker inte förstörs. Frystorkade produkter innehåller högst tre procent vatten, är lätta att förvara och håller sig bättre än lufttorkade produkter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: