Har glaset effekt på smaken?

Jag känner flera som insisterar på att dricka rödvin ur riktiga glas. Stämmer det verkligen att glasets form inverkar på smaken?

1 september 2009

Det råder ingen tvekan om att det finns en psykologisk skillnad. Det är till exempel få som vill dricka vin ur pappmuggar. Om glasets form däremot påverkar smaken är en annan sak, alltså om glasets form kan ha någon inverkan på vinets kemiska sammansättning. Frågan har behandlats vetenskapligt av forskaren Kari Russell vid Tennessee University i USA. Russell hällde upp vin i ett martiniglas, ett högt champagneglas och ett vanligt rödvinsglas. Efter tjugo minuter var innehållet av garvsyra fortfarande lika högt i martini- och champagneglasen, medan det hade minskat i rödvinsglaset. När garvsyran utsätts för syre omvandlas den till så kallade katekinpolyfenoler, som ger en torr (inte söt) smak. Det betyder alltså att vinet var torrare i rödvinsglaset. Trots den kemiska olikheten var det emellertid fortfarande svårt att känna skillnaden, när vinet hälldes över i likadana glas. De flesta försökspersoner kunde inte heller skilja det ena vinet från det andra, men en person, en äldre professor, var ganska bra på det. Något tyder nämligen på att övade smaklökar faktiskt kan registrera skillnaden.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: