Smørklump

Forskare hittar 2 000 år gammal smörklump i irländsk mosse

En smörklump som konserverats i en mosse har dykt upp norr om Dublin, Irland. Den stinker som en rutten ost - men går fortfarande att äta.

26 oktober 2016

Tekniskt sett är den fortfarande ätbar, den cirka tio kilo tunga smörklumpen som fiskats upp från 3,5 meters djup i en mosse norr om Dublin, Irland.

Mossar är bra på att konservera olika ting, men efter omkring 2 000 år har smöret blivit poröst och luktar starkt av ost.

Smöret var troligen en offergåva till dåtidens gudar.

Den gamla smörklicken har delats upp i ett antal mindre bitar.

3 andra gamla livsmedel

Ostliknande smör är inte det enda matfyndet som har fått det att vattnas i munnen på forskarna. Forntiden dukar även upp skelettsoppa och gravöl.

? Grön skelettsoppa från Kina (cirka 2 400 år gammal) En grön vätska fylld med skelettdelar skumpade lustigt runt i en bronsgryta när arkeologerna lyfte på locket flera tusen år senare. Soppan hittades i en grav nära den gamla kinesiska huvudstaden Xian och var fortfarande flytande eftersom graven hade varit så väl förseglad att vätskan inte kunnat förångas. Kopparinnehållet i grytan hade dock med tiden färgat soppan grön.

? Honungssötad gravöl från Danmark (cirka 3 400 år gammal) Egtvedflickan lämnade den här världen med "en lille én" till resan i en spann av bark som hittades i hennes urholkade ekstamskista. Innehållet, som hade reducerats till en skvätt på botten när graven öppnades, har vid närmare analys visat sig vara ett honungssötat öl som gjorts på lingon eller tranbär, pors samt vete. Du kan köpa en retrobryggd av ölen på Nationalmuseet i Köpenhamn, Danmark.

|

_En spann av bark fylld med öl förgyllde Egtvedflickans sista resa. _? Bränt bröd från England (cirka 5 500 år gammalt) Befolkningen i centrala England tuggade av allt att döma i sig den här hembakade godsaken i den yngre stenåldern. I varje fall har arkeologerna hittat små bitar bränt bröd i en jordgrop som hittats i Oxfordfshire. Brödet är det äldsta i England och har förmodligen bakats av några av de första jordbrukarna i landet.

Mossor döljer unika historiska fynd

Det är inte bara mat som ligger och gömmer sig i våra mossor. Även lik av människor dyker upp i de konserverande träsken ibland. Läs mer i vår stora artikel:__

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: