choklad teaser

Magisk choklad varar för evigt

Skär ett par välvalda linjer i din Marabou-kaka, flytta runt lite på bitarna – och få en extra bit choklad om och om igen. Så ser det i alla fall ut i videon nedanför. Men är det på riktigt?

20 november 2015 av Mikkel Skovbo

Äntligen är den här: Chokladkakan som aldrig tar slut!

Ska man tro sina ögon så handlar det bara om att bryta upp en kaka i ett par bitar och flytta runt lite på dem. Sedan är det bara att stoppa i sig choklad tills byxlinningen spricker.

Men i stället för att deklarera att alla chokladälskares dröm gått i uppfyllelse måste vi tyvärr avliva chokladsensationen: Videon är bara ett smart optiskt trick.

Chokladkakan växer inte, den krymper

Kakan förökar sig inte, utan förlorar en areal som motsvarar exakt en bit.

Lägg märke till den tredje raden från botten i videon: Där snittet har gjorts har plattorna medvetet inte skjutits ihop hela vägen. I stället är där ett litet mellanrum.

Hade plattorna legat tätt ihop hade du sannolikt upptäckt att den tredje raden faktiskt har blivit kortare än de andra raderna på kakan. När videon har klippts ihop så snabbt är det svårt att upptäcka det.

Här får du en god uppfattning av vad som rent faktiskt händer:

Avslöja chokladbedrägeriet med ett måttband

Den ”extra” chokladbiten tas från chokladkakans längd. Om man mätte kakan före och efter rockaden skulle man kunna mäta skillnaden. För det HAR försvunnit choklad.

Den geometriska förskjutningen reducerar chokladkakans längd med vad som motsvarar en bit choklad.

Det fuskas med annat än choklad

Det är inte bara geometri som kan manipulera våra hjärnor. Även rörelser, perspektiv – och gorillor – har förmågan att lura vårt medvetande. Lär dig mer om vardagens hjärnfusk i den här artikeln:

MAGISK MATEMATIKER

Chokladtricket ligger inom fältet "geometriskt försvinnande", som var den amerikanske matematikern Martin Gardners (1914-2010) specialitet.

Du kan lära dig fler trick i hans kända bok Mathematics, Magic and Mystery (1956) eller läsa en intervju med honom om ämnet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: