Chips i pose

Varför kan jag inte sluta äta chips?

När jag öppnar en påse chips är jag aldrig nöjd med att bara äta ett par stycken. Varför är chips och fett så beroendeframkallande?

29 april 2015

Hjärnan har ett belöningssystem för att säkerställa vår överlevnad. Det gör den bland annat genom att ge oss ett stort behov av att äta och att belöna oss med sköna mättnadskänslor efter måltiden.

Fettet i chips stimulerar belöningssystemet

Om belöningssystemet sätts ur balans riskerar vi att bli så glada för belöningarna att vi strävar efter att nå dem. Det kan leda till ett beroende av exempelvis alkohol och tobak, men också av chips och choklad.

Fett och socker är särskilt effektiva på att stimulera belöningscentret eftersom de ger oss massor av energi – vilket säkrade våra förfäders överlevnad.

Studier visar att även råttor föredrar socker framför kokain.

Begäret efter söta och feta saker är extra stort om man till exempel är ledsen eller stressad, eftersom belöningen frigörs i form av hormoner och signalsubstanser som gör oss lugna och avslappnade.

Hjärnan älskar chips och choklad

Här kan du se varför hjärnan älskar fett och socker:

• CHIPS OCH SNABBMAT: Salt var en bristvara för våra förfäder och när saltet kombineras med fett blir chips, pommes frites och annan snabbmat närmast oemotståndlig.

• CHOKLAD: Kombinationen av fett och socker ger fullt utslag i belöningscentret.

• PASTA OCH VITT BRÖD: Kolhydraterna i mjöl omvandlas till socker och stimulerar belöningssystemet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: