Varför doftar det så gott om bacon?

Varför doftar bacon så gott?

När doften av stekt bacon sprider sig, vattnar det sig i munnen. Varför är det så att just precis bacon luktar så gott när man steker det?

18 december 2014

Bacon doftar evolutionsfördelar

Steker man bacon frigörs hundratals dofter från aminosyror och sockerarter i köttet som en reaktion på värmen – en process som kallas Maillardreaktionen.

Dofterna från det baconet är förmodligen så eftertraktade eftersom det evolutionärt sett har varit en fördel att äta uppvärmd mat.

Maillard-reaktionen sker även när man rostar bröd, men då friges andra slags doftämnen.

Kött och bacon gjorde människan gammal

Kött har genom årtusenden stärkt människans immunförsvar och gjort oss kapabla att leva längre än t.ex. aporna. Läs mer i vår stora artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: