Pojke och bubbelgum

Är det farligt att svälja tuggummi?

Tuggummi består av bland annat en gummibas, som inte kan brytas ned i tarmen.

1 mars 2010

Nej, det är inte farligt att svälja tuggummi, så länge man inte gör det för ofta. Tuggummi består av en gummibas med smak-, färg- och sötningsämnen.

Några av tillsatsämnena, bland annat sötningsmedlen, kan brytas ned i tarmkanalen och magen. Trots magens extremt sura innehåll och dess mycket effektiva matsmältningsenzymer kan kroppen inte göra särskilt mycket åt själva gummit.

Tuggummi passerar därför i stort sett oförändrat genom magen och tarmen, om än lite långsammare än de andra livsmedel vi stoppar i munnen. Det är ingen risk att tuggummit klistrar fast vid insidan av magsäcken, för det är hela tiden omgivet av vätska, på samma sätt som när det befinner sig i munnen.

Låter man dock för mycket tuggummi landa i magsäcken, kan man riskera att drabbas av förstoppning, i synnerhet om man sväljer andra osmältbara saker, som tillsammans med tuggummit lätt bildar proppar i tarmarna. Det är därför också en god idé att inte ge tuggummi till små barn, som inte riktigt klarar av detta slags godis.

Är du trött på fake news och vill ha ordning på fakta?

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: