Är det ett yttre tryck som får popcorn att poppa?

Jag har alltid undrat hur popcorn bildas? Har det något att göra med det yttre tryck som uppstår då man tillför värme? Jag vill även veta varifrån popcorn kommer.

1 september 2009

Den majssort som används till popcorn innehåller mellan 13 och 15 procent vatten. Det är denna vätska som får dem att poppa. När majskärnorna värms upp börjar vätskan så småningom koka. Till sist blir det inre trycket i kärnorna så högt att de exploderar och därmed vänder sig ”ut och in” så att vattenångan kan komma ut. Det är alltså inte ett yttre tryck utan tvärtom ett inre tryck som ger de spröda popcornen. När man gör popcorn ser man nästan alltid att några kärnor inte har poppat. Det beror på att de skadats, så att det uppstått en mikroskopisk reva eller ett litet hål i dem. Därför har ångan sipprat ut ur kärnan och då har det aldrig uppstått något inre tryck. Förr i tiden gjorde man popcorn genom att värma upp majskärnorna i olja i en gryta under lock. Sedan kom mikrovågsprodukterna. I dessa får mikrovågorna vattenmolekylerna i kärnorna att koka, medan de fortfarande ligger inne i påsen. Slutligen finns det luftpoppning som innebär att kärnorna värms upp med varmluft, ofta i en genomskinlig behållare. Oavsett metod måste man tillsätta olja och salt till den poppade majsen för popcornen har nästan ingen egensmak. Luftpoppade popcorn sprayas med en blandning av olja och salt, medan det i mikropopcorn redan finns olja och salt i påsen. Den mest utbredda teorin om popcornens ursprung är att de stammar från de infödda i Nord- och Sydamerika. Det sägs att indianerna använde popcornen som en välkomstgåva, när de tog emot gäster. Bland annat skall Columbus ha hälsats med popcorn. Man har även hittat majskärnor och krukskärvor som kan tyda på framställning av popcorn.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: