Varför snurrar ett kokt ägg fortare än ett rått?

Varför snurrar ett kokt ägg fortare än ett rått?

Det är lätt att se skillnad på ett kokt och ett okokt ägg: Det kokta snurrar snabbare på köksbordet. Men vad beror det egentligen på?

11 september 2015

Spiralsnoddar bromsar äggets rotation

I ett okokt ägg kan gulan och vitan i viss mån fritt röra sig runt och därmed flytta äggets tyngdpunkt.

När ägget snurras runt kommer gulan, som sitter fast i skalet med några fjädrande spiralsnoddar, att flytta sig och därmed få fjädrarna att sträckas ut. Dessa rörelser bromsar äggets rotation.

I ett hårdkokt ägg är vitan och gulan fasta, och inget bromsar rotationen. Fjädrande snoddar bromsar rotationen i ett okokt ägg:

Varför lägger höns så många ägg?

Läs mer om hönsägg och om varför höns lägger ägg.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: