nb_u39 jagerfly

Spionjaktplan får sitt elddop mot IS

Det amerikanska flygvapnet skickade den här veckan för första gången ut det högteknologiska flygplanet F-22 Raptor i strid i Syrien. Flygplanet kan gömma sig för radar, störa och fånga in radiosignaler samt flyga i två gånger ljudets hastighet.

25 september 2014 av Carsten Nymann

Natten till tisdag gick USA och en rad samarbetspartner in i en ny fas i konflikten med organisationen Islamiska Staten (IS), och bombade positioner i Syrien.

Uppdraget innebar emellertid även ett skifte i de högre luftlagren. För första gången hade nämligen det kontroversiella jaktplanet F-22 Raptor skickats ut i strid.

F-22 Raptor är ett tvåmotorigt jaktplan med så kallade stealth-egenskaper, som flyger högre, snabbare och manövrerar bättre än andra nutida jaktflygplan.

Utvecklat för att vinna luftdueller

Flygplanet tänktes ut redan 1981 som en så kallad "air superiority fighter”, vilket betyder att flygplanet är kompromisslöst designat för att kunna vinna luftstrider mot fientliga jaktplan.

Bland annat därför är flygplanets skrov utformat i lätta och höghållfasta metaller som titan, vilket gör att flygplanet kan flyga snabbare än ljudets hastighet över långa sträckor.

Kapabelt till elektronisk krigföring

I avsaknad av ett konkurrenskraftigt fientligt flygvapen från Ryssland eller Kina har F-22 genom åren utrustats med en rad kompletterande funktioner.

I dag kan flygplanet både bomba mål på marken och utföra så kallad elektronisk krigföring, d.v.s. störa fientliga radiosignaler eller direkt spionera från hög flyghöjd.

Flygplanet ansågs för dyrt

På grund av utvecklingshistorien är F-22 ett extremt dyrt flygplan jämfört med t.ex. den kommande F35 Lightning II, som har utvecklats från grunden till att kunna lösa flera typer av uppgifter.

Därför stoppades produktionen av F-22 Raptor 2009 och det amerikanska flygvapnet råder i dag över 187 exemplar av flygplanet som inte har exporterats till andra länder.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: