nb_u29 råttor

Råttor nosar sig fram till farliga landminor

Afrikanska råttor kan hitta landminor i Kambodja, där nästan 20 000 människor har dödats av de exploderande fällorna.

15 juli 2015 av Karine Kirkebæk

15 stora råttor ska använda sina finkänsliga nosar till att sniffa sig fram till landminor i marken. Råttorna mäter nästan en meter inklusive den långa svansen och väger omkring ett kilo.

Djuren kan nosa upp det högexplosiva ämnet trotyl (TNT), som finns i landminorna. De effektiva råttnäsorna kommer ursprungligen från Tanzania och har skickats till Kambodja av den belgiska välgörenhetsorganisationen APOPO som tränar råttor att att hitta sprängämnen.

Får banan som belöning

Även om råttorna är stora är de inte tillräckligt tunga för att utlösa landminorna. Därför är de perfekta till att spåra explosiva ämnen. Råttorna bär selar och är dresserade till att nosa sig fram till en mina varpå de stannar. Så gräver de lite så att landminan blir synlig. Det resulterar i en belöning i form av en bit banan.

På en testbana med utspridda minor behövde råttorna i genomsnitt elva minuter på sig att hitta en mina – samma bedrift skulle ta en människa upp till fem dagar.

Se råttorna nosa runt bland landminor

20 000 dödade av landminor

Kambodja är hårt drabbat av olyckor med landminor, och den kambodjanska regeringen beräknar att nästan 20?000 människor har dödats och cirka 44?000 har sårats av landminor sedan slutet av 1970-talet. Landminorna stammar från det blodiga inbördeskriget med Röda khmererna och Pol Pot på ena sidan.

Organisationen Cambodian Mine Action Centre räknar med att det finns mellan fyra och sex miljoner odetonerade minor framförallt på landsbygden. Om minröjningen fortsätter i nuvarande tempo beräknar organisationen att Kambodja är fritt från minor om 20 år.

Elektroniska nosar är också effektiva

Hundar har länge hittat bomber – precis som råttorna – men tekniken kommer ifatt naturens nosar:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: