destroyer teaser image

USA testar osynligt krigsfartyg

Den amerikanska flottans högteknologiska jagare USS Zumwalt har stävat ut i Atlanten på sin jungfruresa. Plåtburken har formen av en parallelltrapets och är allt annat än en klumpig kreation. Den är faktiskt i stort sett osynlig på en radarskärm.

16 december 2015 av Mikkel Skovbo

Den närmast kubistiska jagaren USS Zumwalt har smugit sig ut i Atlanten på sitt första testuppdrag från delstaten Maine i USA. Den amerikanska flottans senaste satsning ska genomtestas på en iskall, öppet ocean innan de sista förbättringarna skruvas på plats under vintern.

Fartyget är USA:s största och mest slagkraftiga jagare genom tiderna och har plats för 80 robotar, laservapen och en elektromagnetisk kanon. Men trots sin storlek är stålmonstret i det närmaste omöjlig att upptäcka på en radar.

Jagare utklädd till fiskebåt

USS Zumwalt har inga 90-gradersvinklar och har sluttande sidor överallt för att minimera fartygets radarprofil.

En radar sänder ut elektromagnetiska vågor, som sedan reflekteras på ett fartygs yta. Lutningsgraden på ytan avgör hur kraftigt radarsignalen sänds tillbaka, och i synnerhet skarpa hörn och föremål som sticker ut, är bingo för alla radaroperatörer.

Därför är USS Zumwalt inte bara sned och vind; fartyget är renskrapat på yttre mackapärer som kanonrör och antenner. All utrustning har stuvats undan i jagarens buk för att förminska radarprofilen.

Allt lutar på USS Zumwalt – från brygga till bog – för att undvika radarreflektion.

Fartyget är vidare beklätt med 3 500 m3 syntaktiskt skum – vilket motsvarar vattenmängden i en och en halv olympisk simbassäng. Skummet är ett kompositmaterial som inte bara är ultralätt och -starkt, utan det suger också till sig radarsignaler som en svamp.

Smygteknikskonstruktionen och det radarabsorberande materialet minimerar tillsammans USS Zumwalts radarprofil till samma nivå som en fiskebåt – eller 1/50 av en vanlig jagares. Det gör att den amerikanska jagaren kan smyga sig in på sina fiender och undgå radarguidade kryssningsrobotar.

En jagare smyger fram

Utöver smygtekniken är det nya krigsfartyget så tystgående att det är svårt att upptäcka för exempelvis ubåtar. Dessutom fartyget utrustat med en dämpare, som minimerar den infraröda värmesignatur och gör fartyget mindre sårbart för värmesökande robotar.

Slutligen är USS Zumwalts så kallade ”tumblehome-skrov” designat med en vågbrytande stäv som skär igenom vattnet bättre än traditionella fartygstyper och bara lämnar efter sig en minimal kölvattenrand. Det gör det svårare för satelliter och flygplan att upptäcka det smygtekniska fartyget från luften.

Stäven är konstruerad för att skära genom havet som om det var smör.

Just den här typen av skrov är ett av huvudskälen till att USS Zumwalt nu testas på Atlanten. Flera experter har rest tvivel kring skrovets förmåga i hög sjö, och det måste utredas innan fartyget tas i aktiv tjänst.

Går allt som planerat levererar skeppsvarvet Bath Iron Works tre av de nya jagarna till USA:s flotta nästa år. Pris: Knappt 90 miljarder kronor.

Havets fickkniv är tungt beväpnat

Verktygslådan på den högteknologiska jagaren är inredd efter fartygets avsedda multifunktionalitet: Jagaren ska både stödja landbaserade operationer, övervinna mål till havs och skydda sig själv mot flygplan, ubåtar och andra fartyg. Här är ett urval ur fartygets arsenal:

? EVIGHETSKANONER: Två 155 millimeterskanoner gömmer sig i de stålgrå lådorna på fartygets fördäck. Kanonerna är de mest kraftfulla på ett krigsfartyg sedan andra världskriget och har en räckvidd på 160 kilometer. Ammunitionsdepån på 600 rundor kan fyllas på både under seglats och eldgivning, det så kallade "infinite magazine"-koncept. Det är så irriterande när krutet tar slut.

? LASERVAPEN: Det så kallade Laser Weapon System är på väg i den amerikanska flottan, och laserkanonen klarar att skjuta ned både drönare, flygplan och småbåtar. Ett skott kostar bara nio kronor och det är en stor besparing jämfört med en traditionell mark-till-luft-robot för 1,5 miljoner kronor.

? ROBOTAR: Jagarens primära vapensystem är 20 robotsilor med plats för minst fyra robotar i varje. Robotarna kan användas mot både flygplan, markmål och andra fartyg.

? ÖVERLJUDSKANON: USA:s flotta utvecklar nu en elektromagnetisk kanon – en rail gun – som kan monteras på USS Zumwalt. Kanonen drivs av två kraftiga magnetfält som avfyrar en projektil i över 9?000 km/h – eller sju gånger ljudets hastighet. Projektilen innehåller inga sprängmedel, men krossar allt i sin väg på grund av den höga hastigheten. Kanonen kräver stora mängder el, men det klarar USS Zumwalts inbyggda gasturbin med en kapacitet på 78 megawatt, tillräckligt för att förse 10?000 hushåll.

Framtiden kräver sin jagare

USS Zumwalts högteknologiska utrustning är nödvändigt i en värld, där vapenindustrin utvecklas med raketfart. Läs mer om bland annat framtidens intelligenta robotar och guidade projektiler:

USS ZUMWALT

? Längd: 183 meter ? Vikt: 15 000 ton ? Topphastighet: 30 knop (56 km/h) ? Besättning: 158 ? Pris: 30 miljarder kronor

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: