Eldkastare

Amerikaner kan köpa eldkastare över disk

Diesel, bensin och tekniken från en avancerad vattenpistol. Nu kan amerikaner köpa eldkastare, som ska användas mot ogräs men samtidigt är roliga att leka med.

4 september 2015 av Babak Arvanaghi

Borgmästaren i den lilla amerikanska staden Warren i Michigan är arg. Han kämpar för att vinna en strid: Han vill att eldkastare ska förbjudas i hans stad.

Jim Fouts, som bortmästaren heter, rasar mot ett internetföretag som säljer hemgjorda eldkastare. Han anser att vapnet kan användas som massförstörelsevapen.

Skaparen och formgivaren av eldkastaren, Chris Byar, är av en helt annan mening.

”Varför bygga och sälja eldkastare? För att det är coolt”, skriver han i ett mejl till BBC.

Se den handhållna eldkastaren användas i videon:

Eldkastare mot ogräs

Throwflame är ett annat företag som säljer eldkastare för hemmabruk. Deras variant är betydligt större och marknadsförs som ett trädgårdsredskap. Ägaren menar att det är ett fantastiskt redskap om man vill bli av med ogräs eller nedfallna löv.

Eldkastaren kan spruta eld upp till åtta meter. Foto: Ion Productions.

De hemgjorda eldkastarna fungerar i princip på samma sätt som en stor vattenpistol. En pump ser till att vätskan hamnar under press och därför sprutas ut med stor kraft ur eldkastarens mynning. I en vattenpistol är pumpen vanligtvis handdriven, men en eldkastare drivs av batteri.

I eldkastarens mynning sitter ett tändstift som antänder den brännbara vätskan när den skjuts ut. I den handhållna versionen är det en gaständare som pekar mot flamman. Resultatet blir en stråle av eld som bränner allt i sin väg.

Det skulle vara enkelt att rensa ogräs med en eldkastare. Foto: Ion Productions.

Diesel och bensin är den bästa eldkastarblandningen

Tillverkarna av eldkastarna rekommenderar att som brännbar vätska använder en blandning av diesel och bensin. Bara diesel räcker inte eftersom det tar eld vid högre temperaturer än tändaren skapar. Bensin antänds däremot omedelbart, men brinner inte lika länge som diesel och det är därför svårt att få till en bra bensinstråle.

En blandning av de två bränslena gör att bensinen antänds och därefter antänder dieseln, som ser till att det blir en ordentlig stråle som brinner längre – också efter att den har träffat ett mål.

Den enda amerikanska delstat som har ett förbud mot eldkastare är Maryland. I Kalifornien får de bara användas med tillstånd och i Virginia får de bara användas om de inte är monterade vid ett fordon.

Framtidens brandmän använder en omvänd eldkastare

De flesta anser att det är bättre att bekämpa än att tända eld – och det blir kanske också lättare för brandmän i framtiden. Den amerikanska militären är i färd med att utveckla en elektrisk stav som kan tvinga undan flammor under räddningsoperationer. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: