Aktis

Nya datakablar skall korsa Arktis

Två nya datakablar skall från 2014 öka överföringen mellan Japan och Europa.

11 oktober 2012

Havsisen i Polarhavet har de senaste årtiondena minskat dramatiskt, och avsmältningen gör det för första gången möjligt att lägga ljusledarkablar på bottnen av Norra ishavet. Arbetet inleddes i augusti, och två nya kablar skall från 2014 öka hastigheten i datatrafiken mellan Japan och Europa och samtidigt göra det möjligt att förse isolerade arktiska städer med blixtsnabbt Internet via sidokablar.

Båda de nya kablarna startar i Tokyo. Därifrån förs de norrut genom Stilla havet och Norra ishavet via Berings sund, varefter vägarna delas. Det kanadensiska företaget Arctic Fibre för sin 15600 kilometer långa kabel genom Nordvästpassagen utanför Kanadas kust och vidare genom Davis sund och Nordatlanten till London. Det ryska konsortiet ROTACS drar sin kabel i Nordostpassagen längs med Sibiriens kust, varpå kabeln dras till Nordnorge.

Kabeln grävs ned på grunt vatten

Kablarna läggs ned från isförstärkta fartyg med stöd av isbrytare. Där det är möjligt lägger Arctic Fibre sin kabel direkt på havsbottnen på över 600 meters djup, så att ljusledarna inte slits sönder av stora isberg från Grönland, som ofta sticker 170 meter ned i vattnet, när de driver genom Davis sund. I grunda områden grävs kabeln ned tre meter i bottnen.

De är dyrt att lägga ned ljusledarkablar, men när de väl är på plats, ligger de säkert under havsisen. Risken att slitas sönder av fartygsankare eller bottentrålar är minimal, och detsamma gäller risken för sabotage, vilket är ett ökande problem i politiskt instabila områden som Mellanöstern.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: