nb_u51 canal

Kanal skär tvärs genom Mellanamerika

På måndag påbörjas grävarbetet på ett av de största anläggningskonstruktionerna i modern tid. Ett kinesiskt företag förverkligar drömmen om en Nicaragua-kanal för fartygstrafik.

18 december 2014 av Carsten Nymann

Ända sedan 1800-talet har sjöfolk och ingenjörer drömt om att bygga en kanal genom det mellanamerikanska landet Nicaragua och därmed förbinda Atlanten och Stilla havet.

Det skulle dock ta 200 år innan den globala fartygstrafiken och inte minst storleken på de enskilda fartygen nådde en nivå som gör projektet lönsamt.

Den 22 december påbörjas en av vår tids största anläggningskonstruktioner, när det kinesiska företaget Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND) sätter spaden i den nicaraguanska jorden.

Ny kanal kostar 370 miljarder kronor

Den 370 miljarder dyra kanalen överträffar med en bredd på 230-520 meter, ett djup på 27,6 meter och en längd på 278 km den existerande kanalen i Panama.

Panamakanalen har i 100 år varit sjöfarares enda möjlighet att undvika den långa turen runt Sydamerika.

Redan om fem år – 2020 – skal Nicaraguakanalen stå klar och med kanalen följer enorma investeringar som hamnområden, slussar, vägar och internationell flygplats.

Kartan visar flera rutter som har föreslagits. Den slutliga rutten är nummer två uppifrån (den lilla förgreningen). Foto: Soerfm / Wikipedia.

Kanal tar en genväg genom en sjö

Nicaraguakanalen ska korsa ett långt större landområde än Panamakanalen, men längs vägen leds fartygstrafiken genom den 8264 kvadratkilometer stora Nicaraguasjön.

Prioriteringen har fått flera miljöorganisationer att se rött, eftersom kanalen därmed skär genom känsliga våtmarker och fredade regnskogar.

HKND fick grönt ljus till projektet i juli 2012 och koncession för de första 50 åren av kanalens drift med möjlighet för eventuell förlängning.

Anläggningen av fartygskanalen är inte en enkel affär. Nedan kan du läsa Illustrerad Vetenskaps historia om Panamakanalen som tog 33 år att bygga.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: