Indianer bygger skyskrapor

Rekordhöga hus

Ordet skyskrapa användes på 1800-talet om hus med bara tio våningar. I dag är det normalt att bygga hus på över 500 meter, och nya rekord håller sällan länge. Empire State Building var världens högsta i över 40 år och är fortfarande New Yorks högsta.

25 februari 2010

Från Vetenskapens Universum: Det kan hända att ni bygger högt, men då bygger vi bara ännu högre. Så lät det i New York och Chicago i slutet av 1800-talet. Tack vare skelett av stål hade det precis blivit tekniskt möjligt att bygga på höjden, och snart konkurrerade de båda storstäderna om världsrekordet. New York vann, och i många år var den skyskrapornas obestridda huvudstad.

Med Empire State Building från 1931 kunde staden i över 40 år skryta med att hysa världens högsta byggnad. År 1972 blev New Yorks eget World Trade Center världens högsta, men överträffades året därpå av Sears Tower i Chicago.

År 1998 skedde ett tronskifte. Rekordet flyttade till Asien, där Petronas Towers i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur förebådade nya tider. Asiens ekonomiska tillväxt skapade grogrund för nya, himlasträvande byggnader. Överallt i storstäder sköt gigantiska höghus upp. Andra kom aldrig längre än till ritbordet, för det finns en uppsjö av vilda projekt, som lanserats under årens lopp – många ingenjörer och arkitekter har haft en till synes ohejdbar drift att bygga världens högsta hus. Finansieringen har ofta visat sig vara ett mycket större problem än de tekniska utmaningarna. Rent tekniskt går det att bygga ett höghus som är en kilometer eller högre.

De senaste åren är det oljestaterna vid Persiska viken som har tagit på sig ledartröjan. Med rika oljeshejker som byggherrar byggs det ena spektakulära höghuset efter det andra. Framför allt Burj Dubai sticker ut. Byggandet har pågått länge och omgärdats av mycket hemlighetsmakeri. I en tidig fas var det till och med tal om att den skulle resa sig till mer än en kilometers höjd. Nu ”nöjer” man sig med 800 meter inklusive ett högt torn på toppen.

Jakten på rekord handlar i hög grad om prestige. Det är viktigt för en stad att kunna skryta med rekord, och dessutom tillkommer att de mest särpräglade höghusen fungerar som varumärken för en stad, precis som Empire State Building fortfarande gör för New York – trots att byggnaden sedan länge passerats i höjdligan.

För att försäkra sig om rekordet använder byggherrarna gärna små knep: på byggnadens topp sätter de till exempel spiror eller torn. De har sällan någon praktisk betydelse, men de lägger några meter till höjden.

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på Vetenskapens Universum.

Klicka vidare och se fler rekordhöga hus

De modiga indianerna

Indianer byggde skyskrapor

De flesta har sett planscherna med arbetare, som på hisnande hög höjd balanserar på stålbalkar långt över New Yorks gator. Det är inga trickfoton.

Det var nämligen inte ­ovanligt att man åt sin lunch flera hundra meter över stadens gator. Många av de högsta hög­husen i USA har byggts av indianer. Speciellt blev medlemmar av irokeserna och mohawkstammen kända för sitt mod.

Det sägs ofta att de valdes ut för att de inte lider av höjd­skräck. Det är dock en myt. Indianer har, precis som andra ­människor, en medfödd rädsla för höjder, men deras kultur var väldigt machopräglad, och män lärde sig därför att trycka undan rädslan.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: