Clouds_Chemicals

Kan nederbörd tvingas fram ur moln?

Är det möjligt att påverka moln för att få det att regna? Hur gör man i så fall?

28 mars 2014

Kemikalier kan sätta i gång nederbörd

Luften innehåller alltid en viss mängd vattenånga. I molnen är ångan kondenserad till små vattendroppar eller iskristaller, som gör molnen synliga på himlen.

Om dropparna eller kristallerna växer sig stora nog blir de så tunga att de faller till marken som regn eller snö.

Flygplan släpper kemikalier på molnen

För att tvinga ut nederbörden ur ett moln gäller det därför att få vattendropparna eller iskristallerna att växa. Det kan göras genom att man från ett flygplan släpper olika kemikalier på molnen.

Kemikalierna kan bland annat samla vattendropparna eller iskristallerna omkring sig, så att de kondenseras till allt större droppar, som tills sist faller som regn eller snö.

Länder försöker kontrollera vädret

Länder som Kina, Sydafrika, Australien och Frankrike använder olika metoder i sina försök att kontrollera vädret, så att det dyrbara vattnet faller över lantbruksmark istället för i städerna.

Torris: Får molnets temperatur att falla I högtflygande moln på nordliga breddgrader kan torris få molnets temperatur att falla. Vattendropparna fryser till iskristaller och blir så tunga att de faller från molnet som snö och regn.

Silverjodid: Sätter i gång kristallbildningen Silverjodid har en kemisk struktur som påminner om iskristallernas och kan därför utlösa kristallbildningen i kalla moln och provocera nederbörden.

Salter: Samlar vattendropparna I varma, lågt liggande moln kan kalium- eller natriumklorid få vattenångan i molnen att förtäta sig till små droppar, som samlas i allt större droppar och till sist faller som regn.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: