nb_u48 Regin

Spionprogram utnyttjar slappa nätanvändare

Ett superavancerat spionprogram som i största hemlighet har härjat på nätet sedan 2008 avslöjades den här veckan. Nätbrottslingarna har ofta öppet mål eftersom vi tar lätt på säkerheten.

27 november 2014 av Carsten Nymann

“The website is not trusted” (sv. säker anslutning misslyckades).

De flesta nätanvändare har stött på den lilla varningen – och de allra flesta ignorerar meddelandet och klickar vidare, visar en ny amerikansk undersökning.

Även om medierna är fulla av historier om nakenläckor, identitetsstölder och trojanska hästar, ignorerar de flesta av oss, enligt forskarna från Brigham Young University i Utah, USA, de varningar som webbläsaren kommer med.

Avancerat spionprogram avslöjat

Och det kan få konsekvenser.

Den här veckan har säkerhetsföretaget Symantec avslöjat en hittills okänd hackarprogramvara som är kapabel att tränga djupare in i våra datorer än något annat virus.

Programmet, som går under namnet Regin, kan bland annat stjäla dina lösenord, ta bilder av vad du har på skärmen och leta fram dina raderade filer från hårddisken.

Spionprogramvara är utvecklad för massövervakning

Enligt Symantec är programvaran så sofistikerad att det kan ha tagit flera år och krävt stora summor pengar för att utveckla den.

Av den anledningen anser Symantec det sannolikt att Regin har utvecklats av en regering för massövervakning av både företag, myndigheter och privatpersoner.

Det är fortfarande osäkert hur Regin har spritt sig, men just falska webbplatser är ett vanligt verktyg för att distribuera denna typ av program.

Därför bör vi nog ta "The website is not trusted” på allvar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: