nb_u36 nakedgate

Polisvapen bär skuld i nakenbild-läcka

Hackare har möjligtvis använt myndigheternas verktyg till att läcka intima foton av en rad kända kvinnor - häribland modellen Kate Upton och skådespelerskan Jennifer Lawrence.

4 september 2014 av Carsten Nymann

Okända hackare har stulit nakenbilder av kända kvinnliga modeller och skådespelerskor och publicerat dem på diverse sidor på nätet.

Bilderna har förmodligen legat i kvinnornas så kallade ”moln” alltså den online-hårddisk, som innehåller en 1:1-kopia av innehållet på deras mobiltelefoner.

Nu visar det sig att hackarna kan ha använt sig av ett stycke mjukvara som är utvecklat för polisen och andra myndigheter, men som florerar överallt på internets mörkare avkrokar.

Hela telefonen laddas ned

Det så kallade EPPB – Elcomsoft Phone Password Breaker – imiterar en mobiltelefon och kan därmed ladda ned offrets hela backup från molnet.

Det ger tillgång till inte bara bilder men även telefonnummer, sms, e-post, videor o.s.v.

Den ryska företaget Elcomsoft säljer enligt teknikmagasinet Wired mjukvaran för 399 dollar och kräver ingen dokumentation för att köparna tillhör myndigheterna.

Skådespelerskan Jennifer Lawrence, som är känd från The Hunger Games-filmerna, var bland offren för hackarattackerna. Foto: Featureflash / Shutterstock.

Kräver fortfarande lösenord

Det enda som krävs för att hacka sig in i t.ex. Apples moln, iCloud, är att brottslingen (eller polisutredaren) känner till användarnamn och lösenord.

Med mindre att hackaren fått tag på detta någon annanstans kan uppgifterna letas upp med hjälp av en så kallat "brute-force"-attack, där en robot sätts att utan uppehåll prova lösenord tills den rätta kombinationen hittas.

Apple låser dörren

Denna metod anses sannolikt ha använts vid de senaste attackerna, varför Apple nyligen meddelade att de hade "bytt lås" så att oändliga försök att knappa in koden inte är tillåtna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: