Google China logo

Kontroll: Intelligenta filter styr folket

31 januari 2011 av Otto Lerche Kristiansen

Krig handlar inte bara om att vinna slaget på slagfältet. Det handlar också om att styra tillgänglig information och folkets åsikter. I cyberspace ser blockering av hemsidor och semantiska filter till att hålla folket i ett järngrepp.

1. En person sänder en förfrågan på en hemsida, antingen genom att skriva en adress i browsern eller genom att klicka på ett resultat från en sökmotorsökning.

2. Förfrågan möter en brandvägg hos Internetleverantören. I praktiken sköts blockeringen av Internetleverantören på order från myndigheterna.

3. Brandväggens inbyggda semantiska filter analyserar förfrågan. Det semantiska filtret kan vara en vanlig ordlista över förbjudna ord, till exempel ”porr” eller ”vapen”. Det kan också vara sofistikerat och innehålla till exempel ontologisk filtrering, där otillåtna sökord som ”skjuter” eller ”stubin” blockeras, för att de är knutna till det förbjudna ordet ”vapen”. Fångas inte sökningen i filtret, får användaren tillträde. Han upptäcker inte att hans förfrågan passerat genom ett filter.

4. Fångas förfrågan i filtret, sänder brandväggen ett meddelande till användaren, där det står att tillträde nekas.

5. När brandväggen fångar en sökning i sitt filter, kan den ställas in på att skicka besked till exempelvis myndigheterna med information om användarens IP-adress och innehållet i sökningen.

Iran och Kina blockerar allmänhetens tillgång till Internet

2009: Sommaren 2009 går tusentals människor ut på gatorna i Teheran för att protestera mot det iranska präststyret. Regimen slår hårt ned på demonstranterna, inte bara med säkerhetsstyrkor på svarta motorcyklar, som jagar demonstranterna genom gatorna, utan även med omfattande censur på Internet. Regimen blockerar stora delar av det iranska Internet för att hindra regeringskritiker från att kommunicera med varandra och med omvärlden.

Kina har också länge rutinmässigt blockerat bestämda sökningar i Googles sökmotor. Kina blockerar även Facebook, YouTube, Wikipedia och mycket annat – alltsammans för att styra befolkningens tillgång till information. Restriktionerna får i mars 2010 Google att vidarebefordra sökningar i Kina till Google i Hongkong, som har andra regler.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: